Sünnetle İlgili Bilinmesi Gerekenler ve Onay Formu
Plastik Klips Varken
- Uyuşturma: Sünnet öncesi, pipi çevresine lokal anestezi, yani bölgesel uyuşturma uygulanır. Küçük bir iğneyle yapılan bu işlem öncesinde, iğneyi hissetmesin diye pipi etrafı jel, krem veya sprey ile uyuşturulur. Ancak bu uygulama, ilacı enjekte edince çocuğun duyacağı acıyı azaltmaz. Uyuşturucu ilaca bağlı ciltte kızarıklık ve renk değişiklikleri olabilir. Çok nadiren (yaklaşık 100 binde bir), lokal anesteziye bağlı ciddi, hayatı tehdit edebilecek olumsuz alerjik etkiler görüldüğü literatürde bildirilmiştir.
- Ağrı: Sünnetten 2-6 saat sonra, yani bölgesel anestezinin etkisi geçince ağrı başlayabilir. Bu ağrı, cilt kesiminden kaynaklanan ve çocuğa zarar vermeyen bir ağrı türüdür. Çocukların %80'inde hafif-orta şiddette, %15'inde çok hafif ağrı olurken %5'inde ise şiddetli ağrı görülür. Ağrının aniden başlaması ve şiddetli olması pipide sorun olduğu anlamına gelmez. Şiddetli ağrının sebebi, ağrı eşiğinin düşük olmasına, ilaçların yetersiz miktarda verilmesine veya korkuya (paniğe) bağlıdır. İlaçları ilk gün tarif edilen şekilde uygulayın. Diğer günler, sadece çocuğun ağrısı olursa verin. Ağrı birkaç gün içerisinde azalarak kaybolacaktır. Muhtemel yan etkileri nedeniyle, ağrı kesicilerin mümkün olan en erken sürede kesilmesinde fayda vardır.
- Kanama: Plastik klips varken kanama, şiddetli ıkınma, darbe veya pipinin baskıya maruz kalması sonucunda oluşabilir ve % 0.1’den düşük oranda görülür. Sünnet sonrası çocuğunuzun pipisini 1 saat arayla kontrol ediniz. Pipi ucundan birkaç damla kan kiloda veya beze gelebilir, bu normaldir. Ancak, durmayan kanama olursa derhal bize ulaşınız.
- İdrar Yapma: Çocuklar, plastik klipsin içerisinden idrarını rahatlıkla yapabilirler. İdrar sonrası temizliğe gerek yoktur. İdrar sırasında, pipinin hareketine bağlı olarak, az da olsa acı hissedebilirler. Çocuklar korkup idrarını tutabilir. Eğer 24 saatten fazla idrarını tutarsa bize ulaşınız.
- Kaşıntı: Nadiren kaşıntı görülebilir. Duş veya sıcak oturma banyosu yapabilirler. Ek olarak, önereceğim bir kaşıntı ilacı (antihistaminik) kullanılabilir.
- Bakım:
- Koruma: Plastik klips kendiliğinden veya hafif çekiştirmeyle çıkmaz, ancak çocuğunuzu şiddetli darbelerden koruyunuz. Pipi üzerine vücut ağırlığını veren pozisyonlar, emekleme ve takla atma gibi hareketler pipiye zarar verip kanamalara yol açabilir. Bir hafta boyunca, bez içerisine yerleştirilen köpük bardak koruması, çift bez bağlanması veya sünnet külotu kullanımını öneriyorum.
- Uyku: Plastik klips varken, pipi üzerine baskı gelmemesi için sırt üstü pozisyonda uyumalarını öneriyorum. Büyük çocuklar, ilk hafta gece yatarken ön korumalı sünnet külotu giyebilirler.
- Hareketler: Sünnet sonrası ilk gün mümkün olduğunca dinlenmelerini öneriyorum. Daha sonraki günlerde oyun oynayabilir ve günlük faaliyetlerini yapabilirler. Ancak, bisiklete binmek, güreşmek ve top oynamak gibi aşırı hareket gerektiren faaliyetler sakıncalıdır. Hoplamak, zıplamak, takla atmak, yan dönmek gibi hareketler pipi üzerine baskı yapıp kanamaya yol açabilir. Bu nedenle, bir hafta bu tür hareketlerden sakınmak gerekir.
- Kıyafet: Çocuklar, rahat edecekleri günlük kıyafetlerini giyebilirler. Bebeklere bez bağlanabilir.
- Banyo: İlk günden itibaren banyo yapabilirler. Kaşıntısı veya fazla ağrısı olan çocukların ılık ya da sıcak suya oturmaları şikayetlerini önemli ölçüde azaltır.
- Pansuman: Klips varken, pansuman veya krem sürmek gibi hiçbir özel yara bakımı uygulamanıza gerek yoktur. Aksine, mümkünse pipiye hiç dokunmayınız.
- Enfeksiyon: Yara, plastik klipsin içerisinde olduğu için dış ortamla temas etmez. Bu nedenle enfeksiyon riski neredeyse yoktur. Bebeklerde, plastik klipse kaka bulaşsa bile enfeksiyon riski bulunmaz. Bu durumlarda bebeği suya sokup yıkayabilirsiniz.
- Görünüm: Ciltte kızarıklık, yer yer morluklar (özellikle iğne yerlerinde) ve şişlikler olabilir. Bunların tamamı geçicidir. Plastik klips pipiye basınç uygulamadığı, yani pipiyi sıkıştırmadığı için pipinin kanlanmasıyla ilgili sorun kesinlikle olmaz, endişe etmeyiniz.
- Ateş: Sünnete bağlı ateş olmaz. Eğer ateş varsa, çocuğunuzun daha önceden kapmış olduğu bir mikrobik hastalığa (gribal enfeksiyon veya ishal gibi) bağlıdır. Bunun için çocuk doktorunuza müracaat ediniz.
- Çıkartılması: Plastik klips çocuğun yaşına göre ortalama 4-5 gün sonra çıkartılır. Size tarif edilen şekilde, suda iyice yumuşatılıp uygun yere krem sürülen pipide çıkartma işlemi ortalama 15 saniye sürer. Bu işlem, pansuman değiştirilmesine benzeyen ve birkaç dakika süren acıya yol açar, ancak sonrasında ağrı olmaz, ilaç vermeniz gerekmez.
Plastik Klips Çıktıktan Sonra
- Ağrı: Plastik klips çıktıktan sonra ağrı olmayacaktır ve ağrı kesici vermenize gerek yoktur. Ancak, yıllarca sünnet derisiyle kaplı olup, sünnet sonrası açığa çıkan pipi ucunda (mantar kısmında) hassasiyet ve değişik bir his olabilir. Çocuğunuz buna zamanla alışacaktır.
- Yara İyileşmesi: Kabukların döküldüğü, şişliklerin kaybolduğu “estetik şekillenme” dönemi, tüm sünnet yöntemlerinde olduğu gibi yaklaşık 4-6 hafta sürecektir. Bu süreç hiçbir ağrıya yol açmaz ve çocuğunuz, oyun oynamak, denize girmek veya okula gitmek gibi günlük faaliyetlerini devam ettirebilir. Bu yöntemde en doğal iyileşme süreci yaşanır ve dikişli yöntemde olduğu gibi dikiş izi veya pürtüklü yara hattı görülmez, aksine daha düzgün ve estetik bir pipi görülür. İyileşme sürecinde, çevrenizdeki kişiler veya bazı hekimler size yanlış bilgi vererek moralinizi bozabilirler. Ancak 4-6 hafta içerisinde çocuğunuz en ideal pipi görünümüne sahip olacaktır. Her çocuğun pipi görünümü kendine has olduğu için çocuğunuzu diğerleriyle mukayese etmeyiniz.
- Kabukların dökülmesi: Plastik klips çıkınca pipiyi çepeçevre saran koyu renkli kalın bir kabuk, yani ölü doku tabakası göreceksiniz. Kabuklar, su veya idrarla temas edince sarı-kahverengi, iltihap benzeri bir görünüme bürünecek ve yumuşak lifler halinde eriyip dökülecektir. Hiçbir ağrıya yol açmayan bu süreç içerisinde, çocuğunuzun iç çamaşırında veya bezinde sarı-kahverengi lekeler göreceksiniz. Bu görüntüler iltihap değil, dökülen kabuk parçalarıdır, endişe etmeyiniz. Kabukların döküldüğü bölgeler çukur şeklinde görünebilir. Bu görünüm, yaranın açıldığı gibi yanlış bir izlenim verebilir. Ancak yara açılması bu aşamada olmaz. Kabuklar döküldükçe alttan sağlıklı, hafif nemli, kırmızı renkteki sağlıklı doku görünür. Bunlar, vücudun her yerinde görebileceğimiz doğal yara iyileşme aşamalarıdır. Kabukların tam olarak dökülmesi, şişliklerin inmesi ve muntazam pipiyi görmeniz 4-6 haftayı alacaktır.
- Şişliklerin inmesi: Plastik klips çıktıktan sonra, pipideki şişlikler ilk 2-3 gün artabilir. Şişliklerin şekli ve miktarı her çocukta farklıdır. Şişliklerin fazla olması kötü bir gelişme olduğu anlamına gelmez. Şişlikler, miktarı ne olursa olsun, kabukların dökülmesine paralel olarak azalacak ve 4-6 haftada kaybolacaktır.
- Yara Bakımı: Plastik klips çıktıktan sonra, kabukların kuruyup gerginliğe yol açmasını önlemek ve dökülmesini hızlandırmak için, kabuğun üzerine ilk günlerde, önereceğimiz bir krem, sonra da doğal yağlar (sıvı vazelin, zeytin yağı, kantaron yağı) damlatılmalıdır.
- Kontroller: Plastik klips çıktıktan sonra, yara iyileşmesinin takibi açısından, ilk ay bir hafta arayla kontrole gelmenizi öneriyorum. Plastik klips yönteminin iyileşme sürecine gözü alışık olmayan kişi ya da hekimler, bu süreç içerisinde yanlış yorumlar yaparak paniğe kapılmanıza sebep olabilir. Bu nedenle, iyileşme sürecinde çocuğunuzun kontrollerini mutlaka kendi hekiminize yaptırınız.
- Günlük Hayat:
- Banyo: Plastik klips çıktıktan bir gün sonra banyo yapabilir. Ancak pipiye kaka bulaşırsa daha erken banyo yaptırılabilir.
- Oyun ve spor: Sünnet sonrası çocukların çoğu 2-3 gün içerisinde günlük faaliyetlerini yapsa da birkaç hafta hareketli oyunlardan, tehlikeli sporlardan, ve bisiklete binmekten uzak durmalarını öneriyorum. Çocuklar sünnetten 7 gün sonra denize ya da havuza girebilir. 10-14 gün sonra belirli sportif faaliyetlere katılabilir.
- Okul: Plastik klips çıktıktan 2-3 gün sonra, yani sünnetten 7-8 gün sonra çocuğunuz okula gitmesinde sakınca yoktur.
- Cinsel İşlev: Neredeyse 100 yıllık bir geçmişi olan plastik klips yönteminde, kesilen dokunun miktarı ve kesilme şekli dikişli sünnetten farklı olmayıp, ileriye yönelik herhangi bir cinsel işlev sorununa kesinlikle yol açmaz. Pipi sertleşmesini (ereksiyon) sağlayan damar ve sinirler derindedir (penisin iç kısmında) ve plastik klips yönteminde bunlara zarar verme riski yoktur.
- Sünnetli Pipinin Görünümü:
- Cilt Katlantıları: Özellikle tombiş bebek ya da çocuklarda cilt, pipi etrafında katlantı şeklinde kendini gösterir. Hafif şişlik ya da deri fazlalığı izlenimi veren bu katlantı, pipinin ilerideki gelişimi için gerekli olan cilt payıdır. Çocuk büyüdükçe bu katlantılar azalacaktır.
- İçeride Duran Pipi: Sünnet sonrası süreçte, özellikle etine dolgun çocuk ya da bebeklerde pipi yağ dokularının içerisinde kalır. Bu durum pipi gömülmesi değildir. Bebek büyüdükçe, pipi dışarı çıkmaya başlayacak ve içeride duran pipi görüntüsü kaybolacaktır.
- Pipi Başı: Pipinin başı, yani mantar kısmı ara sıra mor renk alabilir. Bu görünüm normaldir ve cildin çok ince olmasına bağlı olarak alttaki kirli kan damar yumağının verdiği renktir. Soğuk-sıcak değişiminde ve pipinin sertleştiği durumlarda mor renk daha belirginleşir. Yaşa bağlı olarak, pipi ucunu kaplayan derinin kalınlaşmasıyla bu renk giderek pembeleşir.
- Frenilum: Pipinin alt tarafında “frenilum” denilen bir çıkıntı görülür. Cilt fazlalığı zannedilen çıkıntı şeklindeki bu oluşum normaldir ve cinsel işlev için oldukça gereklidir. Bu oluşum, çocuk büyüdükçe daha az belirgin hale gelecektir.
- Sünnetli Pipinin Bakımı:
- Pipi masajı: Pipi masajına, bebek büyüyene ve bezden kurtulana kadar devam edilmesi pipi hijyeni açısından önemlidir. Masaj sayesinde yağ dokularının içinde duran pipi dışarı çıkarak, hava ve bezle temas etmiş olacaktır. Böylece pipi etrafında biriken kirler temizlenmiş olur. Günde 1-2 kez yapılan pipi masajı, cildin pipi başına yapışmasını da önleyecektir.
- Pipi temizliği: İdrar sterildir (mikropsuz), bu nedenle idrar sonrası pipinin silinmesine gerek yoktur. Pipinin silinmesi, tahrişe yol açabileceği gibi, idrar yolu enfeksiyonu riskini de arttırır. Pipinin temizliği sadece banyo sırasında yapılmalıdır.
- Pipiye yağ uygulaması: Bezin içinde sıcak ve sürtünmeye maruz kalan pipileri korumak amacıyla günde 1-2 kez, sıvı vazelin, kantaron yağı ya da zeytinyağı gibi doğal yağların damlatılmasını öneriyorum.
Olası Riskler
- Kanama: Plastik klipsin takılması ya da çıkarılmasını takiben ilk 24-48 saat içerisinde ortalama %0.4 oranında uzun süren kanama görülmektedir Bu oran dikişli sünnetlerde %5 civarındadır. Sızıntı tarzında görülen kanamalar önemli bir kan kaybına yol açmaz, ancak devam ederse tehlike yaratabilir. Kanamaların çoğu baskılı pansumanla durur, ancak az bir kısmına da dikiş atılması gerekir. Kanama, zamanında müdahale edildiği takdirde, kısa süre içerisinde durdurulabilen ve pipiye hiçbir kalıcı hasar vermeyen bir durumdur. Bu nedenle klips takıldıktan ya da çıkartıldıktan sonraki ilk 24 saat çocuğunuzun pipisini sık aralıklarla kontrol ediniz ve 5-10 dakikadan uzun süren kanama olursa bize bildiriniz.
- Gömülme: Bu risk dikişli sünnetlere göre plastik klips yönteminde daha nadir görülür. İyileşme süreci içerisinde bazı bebek ya da çocuklarda, pipi etrafındaki yağ dokusu cildi ileriye doğru ittirir ve pipiyi içerisine alır. Buna bağlı olarak yara, pipinin üzerine kapanır ve daralır. Bu durumda pipi içeriye doğru gömülür ve dışarı çıkamaz. Pipi gömülmesi yaranın aktif iyileşme süreci olan ilk ay içerisinde olur. Bir ay içerisinde gömülme olmazsa, bu süreden sonra pipi içeride dursa dahi artık gömülme riski yoktur. Gömülme riski, tombiş bebeklerde ya da etine dolgun çocuklarda daha yüksektir. Kontroller sırasında gömülme riski altında olan bebek ya da çocuklara sık aralıklarla pipi masajı önerilir. Pipi masajında, pipi etrafındaki yağ dokuları geriye doğru çekilerek pipi ucunun ileriye doğru çıkması sağlanır. Size gösterilecek olan pipi masajı çok kolay bir uygulamadır ve çocuğu bir miktar tedirgin etse de ağrı veya acıya kesinlikle yol açmaz. Risk altındaki çocuk ya da bebeklerde, pipi masajı ilk ay düzenli olarak uygulandığında gömülme riski sıfırlanır. Unutmayınız ki, kontrollere gelmeyen, önerildiği halde masaj uygulamayan ve bu nedenle gömülen pipileri daha sonra açmak oldukça zordur. Bu nedenle kontrollerinize düzenli geliniz ve önerilerimizi mutlaka uygulayınız.
- Enfeksiyon: Plastik klips çıktıktan sonra yaranın enfeksiyon kapma olasılığı neredeyse yoktur. Enfeksiyon riski, dikişli sünnetlerde yüksektir. Pipi enfeksiyonları yüzeyseldir ve ateş yapmaz. Antibiyotikli kremlerle kolayca tedavi edilir ve pipide hiçbir kalıcı hasara yol açmaz.
- Psikolojik Etkilenme: Bazı psikiyatristler fallik dönemde sünnet yapılmasının kalıcı psikolojik etkilere yol açabileceğini belirtmektedirler. Ancak yaş aralığı konusunda fikir birliği yoktur. Freud’un yüz yılı aşkın süre önce ortaya attığı teoremlerden yola çıkarak geliştirilen bu tezi ispatlayan bilimsel bir çalışma yoktur. Sünnet, ciddi bir cerrahi müdahaledir ve çocuklarda az ya da çok, kalıcı veya geçici psikolojik etkilere yol açabilir. Çocuklarda sünnet sonrası altına işeme, tırnak yeme, kabuslar görme, pipisine dokunamama gibi yakınmalar görülebilir. Bebeklerde, geçici bir süreyle de olsa, her altı açıldığında veya sırtüstü yattığında ağlama, geceleri ağlayarak uyanma gibi durumlarla karşılaşılabilir. Sünnetin, çocuklarda ne gibi psikolojik etkilere yol açabileceği halen bilinmemektedir, ancak bebeklerde kalıcı etkiye yol açmadığı kabul edilmektedir.
Oğluma yapılacak olan sünnet işlemine ilişkin, yukarıda yazılı olan genel bilgiler, beklenen faydalar, uygulanması veya uygulanmaması durumunda karşılaşılabilecek sonuçlar, işlemin riskleri ve komplikasyonları, iyileşme sürecinde karşılaşılabilecek sorunlar ve riskler bana anlatıldı ve yazılı olarak verildi. Sünnet işlemiyle ilgili tüm olası riskleri anladım ve tüm sorularım cevaplandırıldı.
Oğlum ............................................................................' yapılacak olan sünnet işlemini kabul ediyorum.
Anne-Baba Adları ve İmzaları:
Sünnetle İlgili Bilinmesi Gerekenler ve Onay Formu |