Üç yaş ve sonrası çocuk olarak tanımlanır. Sünnetin psikolojisi ve tıbbi yönleri (yara iyileşmesi, ağrı, kozmetik görünüm gibi) açısından çocuk ve bebek sünnetleri arasında çok önemli farklar vardır. Çocuk ve bebek sünnetlerindeki aile yaklaşımları ve ailenin psikolojisi arasında dahi farklılıklar vardır.

Çocukların kendi cinsel kimliğini tanımaya başladığı 3-6 yaş aralığına “fallik” dönem denir. Ben bu yaş grubunu “küçük çocuk” olarak nitelendiriyorum. Fallik dönem bittiğinde yani 6 yaşında cinsel kimlik oluşmuştur. Çocuk artık erkek olduğunun bilincindedir. Fallik dönem, yani 6 yaş sonrası artık “büyük çocuk” tur. Fallik dönemdeki ve sonrasındaki çocukların sünnetten etkilenme düzeyleri ve sergiledikleri davranışlar arasında önemli farklar vardır.

Kullanılacak anestezi türünü belirlerken dahi yaş unsuru belirleyici bir rol oynayabilir. Yaşa bağlı olarak vücut hareketlerinin ve endişe düzeyinin artması, genel ya da bölgesel uyuşturma seçimini etkiler. Kısaca yaş, sünnetin uygulanmasında ve anestezisinde göz önünde bulundurulması gereken bir unsur olarak karşımıza çıkar.



Psikolojik Farklar

Çocukların sünnetten etkilenmesi bebeklerinkinden oldukça farklıdır. Her iki yönde de oldukça yoğun araştırmalar yapılmıştır. Sünnet sonrası süreç çocuklarda bebeklere göre daha sıkıntılı geçer. Hisselikleri ağrıya, yaşadıkları psikolojik travma da eklenince süreç daha karmaşık bir hal alır. Özellikle fallik dönem sonrasında, yani 6 yaş ve üzerindeki büyük çocuklar, penisin anlam ve önemini kavradıkları için tepkileri oldukça şiddetli olabilir.

Ağrı

Sünnet sonrası hissedilen ağrı, bebeklerde ve çocuklarda oldukça belirgin farklılıklar gösterir. Bebekler, özellikle yenidoğanlar, ağrı lifleri fazla gelişmediği için ağrıya karşı daha dayanıklıdır. Özellikle büyük çocuklar sünnet sonrası ağrıyı daha fazla ve daha uzun süreli hissederler. Bebeklerde ağrılı süreç tipik olarak bir günden az sürerken, çocuklarda 3-4 güne kadar uzayabilir. Bebeklerde bir ya da en fazla iki farklı ağrı kesici ilaç kullanılırken, çocuklarda üç ağrı kesici ilaca ihtiyacı olabilmektedir. Hatta yenidoğanların büyük bir kısmında sünnet sonrası ağrı kesici ihtiyacı olmaz.

Riskler

Çocuk sünnetinin tıbbi riskleri bebek sünnetine göre önemli ölçüde yüksektir. Bebeklerde sünnete bağlı olumsuzluklar %1.5 oranında görülürken, büyük çocuklarda bu oran ortalama %6 civarındadır. Yenidoğanlardaysa sünnet riskleri %0.2-0.8 arasında rapor edilmiştir.

İyileşme

Yaranın iyileşme süreci de çocuk ve bebeklerde çok farklıdır. Yöntem ne olursa olsun, yaş ne kadar küçük olursa yara iyileşmesi o kadar hızlı olur. Şişliklerin inmesi, kabukların ya da dikişlerin dökülmesi bebeklerde çok daha hızlıdır. Yenidoğanda sünnetten 8-10 gün sonraki penis görünümünü, 7-8 yaşlarındaki bir çocukta yaklaşık bir ay sonra görebiliriz.