Sünnet hizmetlerimizle ilgili en sık sorulan soruları ve yanıtlarını burada bulabilirsiniz. Aklınızdaki tüm sorulara hızlı ve net bir şekilde cevap vermeyi amaçlıyoruz.

Bu yöntemin babası “Gomco” tekniğidir. İlk olarak 1935 yılında ABD’de kullanıldı. Daha sonra 1960’larda Avrupa’da bunun plastik versiyonu olan Plastibell kullanılmaya başlandı. Ben 2000 yılından beri plastik klips yöntemini uygulamaktayım.

Hayır. Klips pipiye baskı yapmadığı için pipinin damarlarına, kanlanmasına veya sinirlerine kesinlikle zarar vermez.

Plastik klips tekniği, oldukça kısa süren bir yöntemdir. Sünnet sırasında çocuğa zarar verme riski yoktur ve genel anestezi gerektirmez. Kanama ve enfeksiyon riski dikişli sünnete göre çok daha düşüktür. Kozmetik sonuçları daha yüz güldürücüdür.

Hayır. Plastik klips yöntemi ileride cinsel işlev sorunlarına kesinlikle yol açmaz.

Sünnet, hemen her yaş grubunda geçici korkuya yol açabilir. Ancak cinsel kimliğin oturduğu yani fallik dönem kabul edilen 2-4 yaşların sünnet için sakıncalı olduğuna dair görüşler vardır. Olası psikolojik etkilerden kaçınmanın en ideal yolu, sünneti 2 yaş öncesi yaptırmaktır.

Yasalarımız gereği sünneti sadece hekimler yapabilir. Başta üroloji ve çocuk cerrahisi uzmanları olmak üzere tecrübeli ellerde sünnet güvenli bir işlemdir.

Çocukların ileride yaşayabilecekleri psikolojik travmayı engellemek için sünnetin mutlaka 2 yaş öncesinde yaptırılmasını öneririm. Farkındalığın ve hareketlerin az olduğu, yara iyileşmesinin hızlı olduğu ilk üç ay en avantajlı dönemdir.

Hayır. Her mevsimde sünnet yapılabilir. Eğer yaz dönemi tercih edilecekse, deniz tatilinden hemen önce yapılmasını öneririm. Böylece deniz suyunun yara üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanmış olursunuz.

Hayır. Sünnet sonrasında ateş olursa, gribal bir hastalık geçiriyor olabilir.

Evet. Plastik klips yöntemiyle yapılan sünnetlerde çocuklar ilk gün dahil olmak üzere her gün banyo yapabilir.

Evet. Sünnet sonrası derhal bez bağlanabilir. Plastik klips, pipiyi dış etkenlerden koruyacağı için bez bağlanması sorun teşkil etmez.

Hayır. Plastik klipsle yapılan sünnetlerde açıkta yara olmadığı için pansuman gerekmez.

Hayır. Plastik klips yönteminde sünnet bölgesine dışkı veya başka bir pisliğin bulaşmasının hiçbir önemi yoktur. Yara, açıkta değil plastiğin altında olduğu için enfeksiyon riski bulunmaz.

Pipi etrafına yerleştiren köpük bardak ve çift bez bağlanması bebeklerde yeterli koruma sağlamaktadır. Ek olarak, bir hafta boyunca emeklemesine ve yüz üstü yatmasına mümkün olduğunca izin verilmemelidir.

Evet. Yapılan çalışmalar, sünnetin idrar yolu enfeksiyonu riskini önemli ölçüde düşürdüğünü gösteriyor.  Sünnetin diğer bir sağlık faydası ise penis cildi kanserlerini önlemesidir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların görülme sıklığı da sünnet olan kişilerde daha azdır. AIDS’e yakalanma riski sünnetli kişilerde %62 oranında daha düşüktür. Sünnet, human papillomavirus (HPV) denilen ve erkeklerde penis, kadınlarda ise rahim ağzı kanserine yol açan bir virüse karşı da koruyucu rol oynar.

Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi sünnet sonrasında da bazı riskler vardır. Kanama riski plastik klips yönteminde %0.5, dikişli sünnetlerde ise %5 civarındadır. Yöntem ne olursa olsun tüm çocuklarda %1 oranında gömülme riski vardır. Penise ya da çocuğa kalıcı zarar verecek risk neredeyse yoktur.