İlk olarak şunu belirtmek isterim ki, dünyada büyük çocuk sünneti yapan ender ülkelerden biri Türkiye’dir. Tüm körfez ülkelerinde ve Ortadoğu’nun neredeyse tamamında erkek çocuklar kırkı çıkmadan sünnet edilirler. Museviler doğumdan sonraki sekizinci günde farz olarak sünnet yaptırırlar. Hıristiyan ülkeler arasında sünnetin en yaygın olduğu ABD’de erkek çocuklar, doğumdan hemen sonra sünnet edilir.

Dünya Sağlık Örgütü ve UNAIDS’in 2010 yılında ortaklaşa yayınladığı “Yenidoğan ve Çocuk Sünneti: Global Özet” adlı raporunda, bebek ve yenidoğan sünnetinin daha düşük riskler taşıdığı ve teknik açıdan daha kolay yapılabilir olduğu belirtilmiştir. Sünnet anestezisi için “bölgesel (lokal) anestezi” önerilmektedir. Yine Dünya Sağlık Örgütü ‘nün verilerine göre, dünyada bebek sünneti için en sık kullanılan yöntemler plastik klips veya gomco yöntemleridir. Daha yüksek risk taşıması açısından, bebek sünnetlerinde dikişli yöntem genellikle tercih edilmemektedir.

Amerikan Pediatri Akademisi’nin 2012 yılında yayınladığı “Sünnet Teknik Raporu” unda, özellikle yenidoğan sünnetinin tıbbi faydalarının, risklerine ağır bastığı vurgulanmıştır. Ek olarak bu raporda, bebek sünnetinde ciddi risklerin yok denecek kadar az olduğu belirtilmiştir.
   
 
  • Bakımı daha kolaydır
  • Acıyı daha az hissederler
  • Yara iyileşmesi daha hızlıdır
  • Kalıcı psikolojik etkilenme olmaz
   

Son yıllarda ülkemizde bebek sünnetlerinde belirgin bir artış gözlemekteyim. Ağrı, yara iyileşmesi ve psikolojik tepkileri içeren sünnet sonrası süreç, büyük çocuklara göre çok daha kabullenilebilir düzeydedir. Bebek sünnetinden sonraki aile memnuniyet düzeyi, büyük çocuk sünnetiyle kıyaslanmayacak ölçüde yüksektir. Özellikle yenidoğan döneminde yapılan sünnetlerden sonra “bebeğimizin sünnet olduğunu anlamadık” diyen aile sayısı oldukça fazladır. Bebek ve büyük çocuk sünneti arasındaki farkı yakından gören aileler, bebek sünnetinin yaygınlaşmasında en büyük itici güç olmaktadır.

Bebek sünneti, başta teknik açıdan olmak üzere birçok yönden büyük çocuk sünnetine göre farklılık gösterir. İlk olarak, bebeklerde süreç daha rahattır, ağrı daha düşük düzeyde ve kısa sürelidir. Bebeklerde yara iyileşmesi oldukça hızlıdır. Ek olarak, yapılan araştırmalarda, sünnetin riskleri büyük çocuklara göre oldukça düşüktür. Bebek sünnetinin önemli bir avantajı da kalıcı bir psikolojik etkilenme olmamasıdır. Kısaca, gerek tıbbi gerekse psikolojik açıdan bebek sünnetinin büyük çocuklara göre önemli farkları ve avantajları vardır.